چکیده:
سیستمهای اعلام حریق بهمنظور محافظت از افراد و ساختمان (یا محتویات آنها) مورد استفاده قرار میگیرند. به همین دلیل باید طوری طراحی و نصب شوند تا قابلیت اعتماد بالایی داشته باشند. سالانه بالغ بر میلیاردها تومان هزینه صرف خرید، نصب و راهاندازی انواع سیستمهای اعلان حریق برای پروژههای تجاری و صنعتی میشود؛ اما اکثر این سیستمها در نهایت اندک زمانی پس از راهاندازی، خاموش و بلااستفاده میشوند. حتی بسیاری از آنها به مرحله راهاندازی و فعالسازی هم نمیرسند. سیستمهایی که باید دائماً فعال باشند تا زندگی انسانها را از خطر جانی و مالی نجات دهند، در عمل اینگونه نیستند. به نظر شما دلیل این امر چیست؟

مقدمه
بهطورکلی سیستمهای اعلان حریق را نصب میکنیم تا در زمان وقوع حریق، قبل از اینکه آتش به مرحلۀ غیرقابل کنترلی برسد، به افراد حاضر در محل، هشدارهای لازم برای جلوگیری از توسعه و گسترش حریق داده شود. حال اگر در طول مدت عمر این سیستمها حریقی اتفاق بیفتد و این سیستمها به هر دلیلی نتوانند افراد را از وجود خطر حریق آگاه کنند، کل هزینه و زمانی که صرف این سیستمها شده، بههدر رفته است. بنابراین لازم است 8 مورد زیر را بهطور کامل مدنظر قرار داد تا بتوان سیستمی درست، با عملکرد صحیح و با کمترین هشدار کاذب به مشتری ارایه کرد.
1- طراحی سیستم اعلام حریق
یکی از موارد بسیار مهم در تداوم کارایی یک سیستم اعلان حریق، طراحی آن است. ریشه بسیاری از مشکلات پروژههای سیستم اعلان حریق ناشی از طراحی نادرست، جانمایی اشتباه تجهیزات و یا عدم رعایت اصول طراحی(استانداردها) است. برای موشکافی بیشتر لازم است بدانیم که طراح سیستم اعلان حریق چه کسی است؟
آیا به اصول طراحی سیستمهای اعلان حریق آشناست؟ برخی بر این باورند که با مطالعۀ چند صفحه مطلب و رویت تعدادی نقشۀ نمونۀ سیستم اعلان حریق قادر به طراحی اینگونه سیستمها خواهند شد. به ویژه کسانی که تجربه چند سال همکاری در امور اجرایی دیگر رشتهها را دارند. با اطمینان شروع به طراحی سیستم اعلان حریق میکنند.
درصورتیکه سیستمهای اعلان حریق در عین ظاهری ساده، نکات فنی، اجرایی و استانداردی بسیاری دارد که در نظر گرفتن هرکدام از آنها در زمان طراحی منجر به ناکارایی کل سیستم میشود.
2- انتخاب سازنده و نوع تجهیزات سیستم اعلام حریق
بعد از طراحی سیستم اعلان حریق، نوبت به انتخاب سازنده و نوع تجهیزات میرسد. پاسخ به این سؤال که کدام سازنده جوابگوی نیازهای پروژۀ سیستم اعلان حریق ما میباشد از اهمیت بسزایی برخوردار است.
برخی از پروژهها بهعلت انتخاب نامناسب سازندۀ تجهیزات سیستم اعلان حریق و در نظر نگرفتن امکانات و قابلیتهای موردنیاز برای آن پروژه، با شکست مواجه میشوند.
از جمله نکات کلیدی مستتر در انتخاب سازنده و نوع تجهیز میتوان به محدودۀ دمایی عملکرد سیستم و تجهیزات آن، کاربرپسندبودن، خدمات پس از فروش، در دسترس بودن نرمافزارهای برنامهریزی سیستم، حداکثر ظرفیت مرکز کنترل ازنظر تعداد زون و لوپ، قابلیت توسعۀ سیستم، محدودیتهای شبکه کردن و امکان اتصال به سایر تجهیزات جانبی نظیر تکرارکنندهها اشاره کرد.
3- نصب سیستم اعلان حریق
پس از طراحی و انتخاب سازنده، نوبت به نصب سیستم اعلان حریق میرسد؛ بنابراین لازم است به این سؤالات پاسخ دهیم: نصاب سیستم اعلان حریق چه کسی است؟ آیا از اصول نصب صحیح تجهیزات مطابق استاندارد و توصیههای سازنده آگاه است؟ آیا به کار تسلط عملی دارد؟
معمولاً در پروژههای ساختمانی، نصب اینگونه سیستمها را به برقکار ساختمانی واگذار میکنند تا با تجمیع امور، مشمول پرداخت هزینۀ کمتری شوند. معمولاً این افراد از اصول نصب و تمهیدات مربوط به سیستمهای اعلان حریق آگاه نیستند.
انتخاب پیمانکار نصب که تجربۀ نصب و اجرای چنین سیستمهایی را دارا و از اصول اولیۀ طراحی و جانمایی اینگونه سیستمها آگاه باشد، میتواند کمک شایانی به رفع معایب و مشکلات احتمالی حاصله از مرحله طراحی بنماید. همچنین یک نصاب آگاه با توجه به تغییرات احتمالی در نوع سازه طی فرایند ساخت، بهراحتی میتواند با اعمال تغییرات صحیح در نحوۀ سیمکشی و جانمایی تجهیزات، از مشکلات احتمالی بعدی در زمان راهاندازی پیشگیری نماید.
4- راهاندازی سیستم اعلان حریق
راهانداز سیستم اعلان حریق چه کسی است؟ آیا با اصول برنامهریزی سیستم براساس سناریوهای حریق و تخلیۀ اضطراری آشناست؟ راهاندازی سیستم اعلان حریق هم بهنوبۀ خود یکی از بخشهای مهم در اجرایی و عملیاتی شدن این سیستم است؛ که عدم توجه به آن میتواند مشکلات عدیدهای را در زمان بهرهبرداری سیستم بهوجود آورد.
5- آزمون و تحویل سیستم اعلان حریق
پس از طراحی، نصب و راهاندازی سیستم اعلان حریق، نوبت به انجام آزمونهای عملکردی و تحویل پروژه به کارفرما میرسد. این مرحله از کار نیز مانند دیگر مراحل در تداوم عملکرد سیستم در آینده نقش مهمی بازی میکند.
باتوجه به اینکه در اغلب موارد مالکین تسلطی به جزییات فنی این سیستمها ندارند، سیستمی با عملکرد نادرست را از پیمانکار تحویل میگیرند؛ که در ادامه و در مراحل بهرهبرداری مشکلات بسیاری را برای بهرهبرداران این سیستمها بهوجود میآورد.
6- آموزش بهرهبرداری از سیستم اعلان حریق
بهرهبرداران سیستم اعلان حریق در پروژهها اغلب افرادی هستند که معمولاً بهصورت دایم در محل پروژه حضور دارند؛ نظیر پرسنل نگهبانی و حراست.
متأسفانه شرکتهای پیمانکار اعلان حریق پس از آزمون و تحویل، آموزش جامع و عملی مؤثری را به بهرهبرداران ارایه نمیدهند و در اغلب موارد تنها به یک آموزش مختصر نیمساعته که شامل نحوۀ عملکرد کلیدها و منوهای مرکز کنترل اعلان حریق است، اکتفا مینمایند.
بهطوری که اگر پس از دوهفته از آموزش، اتفاقی در این سیستم بهوجود آید امکان رفع موارد مرتبط را ندارند. فرض کنید که سیستم به حالت هشدار درآمده و پرسنل مربوطه قادر به قطع صدای آژیر نیستند، در چنین شرایطی درنهایت مجبور به قطع برق کل سیستم اعلان حریق میشوند و آن را از مدار خارج میکنند.
7- آموزش عمومی به ساکنین، پرسنل و افراد حاضر در محل اجرای سیستم اعلان حریق
یکی از مشکلاتی که متأسفانه تاکنون به آن پرداخته نشده است، بحث آموزش عمومی درخصوص نحوۀ عملکرد و استفاده از سیستم اعلان حریق به افراد جامعه است که فرهنگسازی در این راستا صورت نپذیرفته است. شاید با این موضوع برخورد کرده باشید که در یک مرکز تجاری یا یک ساختمان ناگهان آژیر اعلام حریق به صدا درآید. اولاً بسیاری از افراد نمیدانند که این صدای آژیر اعلام حریق است یا دزدگیر؛ ثانیاً آنهایی که میدانند این صدای آژیر اعلام حریق است، به دلیل عدم اعتماد به این سیستم، بسیار بیتفاوت از کنار آن رد میشوند؛
جالبتر اینکه بعضاً برای اینکه صدار آژیر را قطع کنند شستی اعلان حریق را میفشارند (فعال میکنند) که در برخی از سیستمها میتواند منجر به فعال شدن سایر آژیرها نیز بشود. خلاصه اینکه افراد صدای آژیر اعلام حریق را معمولاً فاقد اعتبار میدانند و اینگونه سیستمها را بیشتر بهصورت سیستمهای لوکس در نظر میگیرند.
8- بازرسی، تعمیر و نگهداری دورهای سیستم اعلان حریق
از دیگر موارد حیاتی در سیستمهای اعلان حریق در زمان بهرهبرداری، در نظرگرفتن بازرسیهای دورهای، تعمیر و نگهداری اینگونه سیستمها مطابق استاندارد است که متأسفانه باز هم در اغلب پروژهها به این امر پرداخته نمیشود.
عدم رعایت این امر به مرور زمان باعث افزایش هشدارهای کاذب و از دست رفتن اعتماد بهرهبردار و پرسنل محلی نسبت به این سیستم و در نهایت خاموش کردن آن میشود.
بیم دتکتور مولترون (multron)
کابل دتکتور حرارتی خطی سیگنالاین LHD Signaline
بیم دتکتور فایرگارد (Fireguard Beam)
کنترل پنل اعلام و اطفا حریق کنتک K11031M2 مدل Sigma XT
امکان تعریف مدت زمان فعال بودن خروجی اطفاء حریق تا 5 دقیقه در مراحل 5 ثانیه ای
امکان تعریف Delayبرای تخلیه عامل اطفاء تا 60 ثانیه در مراحل 5 ثانیه ای
سناریو حریق با امکان ترکیب سه زون اعلام حریق توسط گیتهای منطقی
دارای شمارشگر ثانیه برای نشان دادن مدت زمان باقیمانده تا تخلیه گاز اطفاء
سازگار با بریر های قطعات IS( قابلیت نصب دتکتور های ضد انفجار)