چکیده
بیم دتکتور ابزاری است که برای آشکارسازی دود در سیستمهای اعلام حریق بکار میرود. پیچیدگی و تعدد زیاد دتکتور ها سردرگمی در انتخاب نوع مناسب برای پروژههای اعلام حریق شده است. دتکتورهای دود در حالت کلی به دو نوع نقطهای و خطی تقسیمبندی میگردد. دتکتورهای دود نقطهای در محلهای کوچک و متوسط با ارتفاع پایین نصب میگردد. بیم دتکتور به دلیل سطح وسیع منطقه تحت محافظت و همچنین عدم نیاز به کابلکشی و لولهکشی یکی از بهترین تجهیزات اعلام حریق حریق جهت حفاظت از صنایع و سولههای وسیع با ارتفاع بالا است. در این مقاله سعی داریم مزایای قابل توجه بیم دتکتور را بررسی نماییم.

1- مساحت سطح پوشش بیم دتکتور
اولین مزیت بیم دتکتور افزایش قابل ملاحضه سطح پوشش نسبت به دتکتورهای نقطهای است. یک بیم دتکتور با برد 100 متر میتواند تا 1500 متر مربع را تحت پوشش قرار دهد در حالیکه که در صورت عدم استفاده از بیم دتکتور نیاز به تعداد بالایی دتکتور نقطهای میباشد.
2- کابلکشی کمتر نسبت به دتکتور دود نقطهای
به دلیل مکانیزم خطی بیم دتکتور و ارسال و دریافت اشعه و در نظر گرفتن متوسط سطح پوشش 1500 مترمربع و مقایسه با پوشش متوسط 112 متر مربع دتکتور نقطهای براساس استاندارد اروپایی BS5839 بیم دتکتورها نیاز به کابلکشی کمتر نسبت به دتکتورهای دود نقطهای دارد.
3- تعمیر و نگهداری آسان
وجود گرد و غبار در محیطهای صنعتی و سولهها باعث افزایش آلارم کاذب در دتکتورهای نقطهای میگردد که این امر به مرور زمان باعث بیاعتمادی به سیستم اعلام حریق و خاموشی آن پس از یک دوره کوتاه میشود. ولی در بیم دتکتورها به دلیل مکانیزم خاص آن وجود گرد و غبار حساسیت کمتری را ایجاد مینماید. در بیم دتکتورهای مدرن دارای الگوریتم هایی برای جبران اثرات افزایشی تدریجی گردوغبار بر روی آشکارساز و کاهش نیاز به تعمیر و نگهداری میباشد. به طور مثال میتوانید به قابلیت Easy Cleaning بیم دتکتور فایر بیم اکسترا را مشاهده کنید.
4- هزینه نهایی کمتر
در صورت طراحی درست بیم دتکتور جهت سولهها و انبارها به دلیل سطح پوشش وسیع و عدم نیاز به کابلکشی بین دتکتورها هزینه نهایی کمتری نسبت به دتکتورهای دود دارد. البته باید در نظر داشت آشکارساز دود خطی را در محل مناسب خود استفاده نمود تا از افزایش هزینه بیجهت پروژه جلوگیری گردد.
5- مناسب مناطق مرتفع و دسترسی مشکل
به دلیل طراحی خاص و نیاز کمتر به تعمیر و نگهداری بهترین گزینه برای مناطق مرتفع و جاهایی که دسترسی به آن مشکل میباشد، هست.
6- تعویض هوا
در محیطهای با جریان هوای سریع، توسعه دود همانند آنچه در شرایط عادی رخ میدهد، به وقوع نمیپیوندد. این مشکل برای دتکتور دود نقطهای و هم بیم دتکتور وجود دارد. جریان هوا امکان دارد اجازه ندهد که دود وارد محفظه دتکتور دود نقطهای گردد. اما به دلیل محدوده وسیع بیم دتکتور که میتواند تا 120 متر و بیشتر هم باشد احتمال اینکه تاثیر زیادی بر عملکرد آن بگذارد خیلی کم است.
7- آلارم کاذب کمتر
طراحی بیم دتکتور به گونهای است که در صورتی که اشعه دریافتی آن به یکباره صفر گردد اعلام خطا میکند. و فقط در صورتی که اشعه دریافتی به مرور کاهش یابد اعلام حریق مینماید. بنابراین زمانی که مانعی در جلوی آشکارساز دود خطی قرار گیرد اعلام خطا مینماید.
آشکارساز دود خطی ابزاری است که برای حس کردن و آشکارسازی دود در سیستمهای اعلام حریق بکار میرود. دتکتورهای دود در حالت کلی به دو نوع نقطهای و خطی تقسیمبندی میگردد. دتکتورهای دود نقطهای در محلهای کوچک و متوسط با ارتفاع پایین نصب میگردد. در سولهها، انبارها و محلهای با سقف بلند از بیم دتکتور جهت تشخیص و اعلام حریق استفاده میگردد. بیم دتکتور به دلیل سطح وسیع منطقه تحت محافظت و همچنین عدم نیاز به کابلکشی و لولهکشی یکی از بهترین راهکارهای مهندسی حریق جهت حفاظت از صنایع و سولههای وسیع با ارتفاع بالا میباشد. در این مقاله سعی داریم مزایای قایل توجه بیم دتکتور را بررسی نماییم.
واحد بازرگانی دیجیفایر با سالها تجربه در زمینه سیستم های اعلام و اطفاء حریق به عنوان تامین کننده انواع سیسیتمهای اعلام و اطفاء حریق و بیم دتکتورهای موتورایز The Fire Beam و Fireray انگلستان به همراه راهنمای نصب فارسی و ارائه خدماتی چون طراحی، مشاوره و نصب و راه اندازی در خدمت مشتریان خواهد بود.